Zavod O

Vsi se še kako zelo dobro zavedamo, da nesreča prav nikoli ne počiva. Toliko verjetnejša pa je, če zapustimo svoj ‘varni’ dom in se s svojim prevoznim sredstvom odpravimo na naše in tuje ceste. Prometne nesreče niso neredek pojav, dogajajo se namreč prav vsak dan. Nekatere med njimi zgolj povzročajo škodo na sredstvu, še huje pa je, če ste pri nesreči tudi telesno poškodovani.

Pri tem ni izvzeta niti prometna nesreča s tujcem, ki lahko pripelje še do dodatnih komplikacij, sploh pa, če v takem primeru ne znate pravilno ukrepati. Tudi zato vam bomo v nadaljevanju posredovali nekaj izjemno pomembnih nasvetov. Če se jih boste v primeru nesreče s tujim voznikom držali, so možnosti za večje zaplete le minimalne narave.

Koristni nasveti v primeru nesreče s tujcem

Prometna nesreča s tujcem je lahko povzročana na naših cestah, veliko večja verjetnost pa je, da jo boste imeli nekje na tujem. Ne glede na to, pa se je v taki situaciji potrebno držati nekaterih pravil. Najprej pa je vsekakor treba poklicati policijo in si pridobiti policijski zapisnik.

V nadaljevanju je treba dobiti točne podatke o nasprotnem udeležencu v nesreči. Skrbno boste morali zavarovati kakršne koli dokaze; na primer imena in naslove prič v nesreči, fotografije itd. Nato je na vrsti izpolnjevanje t. i. evropskega poročila, na katerega je potrebno vnesti tudi primerno skico prometne nezgode ter še zapis o pomembnejših okoliščinah.

Slovensko zavarovalno združenje

Prometna nesreča s tujcem od vas zahteva tudi, da pridobite podatke o zavarovalnici, pri kateri ima povzročitelj nesreče zavarovano avtomobilsko odgovornost. V primeru, da utrpite škodo v prometni nesreči s tujim državljanom, lahko odškodninski zahtevek vložite direktno na pristojno zavarovalnico v Sloveniji. Če ne veste imen naših zavarovalnic, ki tovrstne zadeve rešujejo, jih lahko preverite na spletu, kjer so objavljene. Najbolje, da se osredotočite kar na spletno stran Slovenskega zavarovalnega združenja.

Več informacij kako do odškodnine pa na povezavi.

About the Author