Zavod O

Na kaj pomislite ob omembi ribjega olja? V najboljšem primeru na komičen filmski prizor, v katerem jezna mama prepričuje namrgodenega otroka, naj vendarle že spije tisto žlico »okusnega« ribjega olja. Najbrž ga ni človeka, ki bi ob misli na ribje olje z veseljem odprl usta in pričakoval nekaj dobrega. Ampak očitno se v njem skriva nekaj zelo zdravega.

omega 3 kapsule

 

Kolikokrat na teden jeste ribe?

Naše babice, uporabnice ribjega olja, so o koristih rib vedele marsikaj uporabnega, kar je znanost pozneje dokazala s številnimi raziskavami. Tako so danes omega 3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribjem olju lososa in ostalih mastnih morskih rib, bržkone nesporni zmagovalec v kategoriji, česa v naši prehrani oz. na našem krožniku ne bi smelo manjkati. A velik del prebivalstva iz različnih razlogov ne uživa svežih rib večkrat na teden – kakovostne sveže ribe niso lahko dostopne, okus rib ni vsem ljudem enako všeč. Kaj pa zdaj?

 

Nesporna dejstva o omega 3 maščobnih kislinah

Preden se lotimo zanimivega razbijanja mitov in odkrivanja resnic o omega 3 maščobnih kislinah, poglejmo, zakaj so sploh pomembne za človekovo zdravje.

  1. Pri obalnih prebivalcih, ki redno uživajo morsko prehrano, se redkeje pojavljajo srčno-žilne bolezni. Omega 3 maščobne kisline ugodno vplivajo na več procesov, ki sodelujejo pri razvoju ateroskleroze in bolezni srca.
  2. Raziskovalci menijo, da omega 3 maščobne kisline igrajo pomembno vlogo pri rasti in razvoju ploda. Vplivajo na nevrološki razvoj dojenčkov ter prispevajo k razvoju vida.
  3. Ker omega 3 maščobne kisline vplivajo na številne presnovne procese, igrajo ključno vlogo pri preprečevanju artritisa, astme, avtoimunskih bolezni, vnetnih bolezni, luskavice, depresije in Alzheimerjeve bolezni.

 

Res je, omega 3 maščobne od danes dalje ne smejo več manjkati na vašem jedilniku. Živila, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, so:

  • ribe: losos, slanik, skuša, postrv, ostrige, tuna;
  • meso: govedina, piščančja prsa;
  • drugo: laneno olje, lanena in chia semena, orehi in lešniki.

 

#1: Vse omega 3 maščobne kisline so enake.

No, ni ravno tako. Obstaja več kot 10 različnih vrst omega 3 maščobnih kislin, tri najpomembnejše skupine so:

  • eikozapentaenojska kislina (EPK, angleško EPA),
  • dokozaheksaenojska kislina (DHK, angleško DHA),
  • alfa-linolejska kislina (ALK, angleško ALA).

Različne omega 3 maščobne kisline imajo različno vlogo v telesu, zato je pomembno, da zaužijemo zadostno količino vseh.

 

#2: Zadostno količino omega 3 lahko zaužijemo s pravilno prehrano.

Četudi obstaja teoretična možnost, da bi z ustreznim izborom živil lahko zaužili zadostno količino omega 3 maščobnih kislin, to uspe le malo ljudem. Ustrezno morsko hrano, denimo lososa ali slanika, bi morali imeti na jedilniku 2–3-krat na teden. Glede na cene rib in njihovo dostopnost za mnoge od nas žal misija nemogoče.

 

#3: Omega 3 potrebujejo samo ljudje s srčno-žilnimi boleznimi.

Ni res, omega 3 maščobne kisline so esencialne – to pomeni, da jih naše telo ni sposobno samo proizvesti, ampak jih moramo v organizem v zadostnih količinah vnesti s pravo prehrano. To velja prav za vse, ne glede na spol, starost ali že razvite bolezenske znake. Omega 3 maščobne kisline so temelji zdravja vseh nas.

 

#4: Pomembno je razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.

Dejstvo je, da naše telo potrebuje oboje, kar dokazuje, denimo, sestava materinega mleka, v katerem so tako omega 3 kot omega 6 maščobne kisline v relativno visokih količinah. Pozneje obe skupini vplivata na normalno delovanje imunskega sistema. Ker pa večina ljudi ne zaužije dovolj omega 3 maščobnih kislin, se tehtnica običajno obrne na stran količinske prevlade omega 6, kar pomeni porušeno ravnovesje – s tem pa težave, zlasti različna vnetna bolezenska stanja.

 

#5: Ni pomembno, koliko omega 3 maščobnih kislin zaužijemo, samo da jih.

Mit. V prehrani je zaužita količina vedno pomembna. Med tem, ali jemo ribe redno dvakrat tedensko ali morda dvakrat mesečno, je ogromna razlika.

 

Ali obstaja boljši način uživanja omega 3 kot ribje olje?

Da, eno izmed najbolj iskanih prehranskih dopolnil so omega 3 kapsule. Z ribami je, četudi so nepogrešljiv vir uravnotežene prehrane, lahko cel kup problemov, zlasti z njihovim poreklom. Morja in oceani so onesnaženi. Ustrezna prehranska dopolnila, denimo omega 3 kapsule, so lažje dostopna in tudi zaužiti jih je bolj preprosto.

 

Ne vem, kaj naj izberem

Ker je z normalno in uravnoteženo prehrano težko vnesti dovolj kakovostnih maščobnih kislin, so prehranska dopolnila z omega 3 maščobnimi kislinami zelo iskana. Slaba stran? Na trgu je veliko izdelkov, s katerimi ne boste dosegli pravega učinka.

 

Kvalitetne omega 3 kapsule namreč vsebujejo ustrezno količino omega 3 maščobnih kislin v pravih razmerjih, to pa pomeni, da njihova receptura in izdelava ne moreta biti nekaj na mimogrede. Najboljše omega 3 kapsule so narejene iz najboljših vsebin, hkrati pa zabrišejo neprijeten okus po ribah ali ribjem olju.

 

 

VIRI

https://www.seafoodhealthfacts.org/seafood-nutrition/healthcare-professionals/description-omega-3%E2%80%99s-and-their-role-human-health

https://www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet#1

https://www.nutri-facts.org/en_US/news/Debunking-Myths-with-Facts-about-Omega-3-Fatty-Acids.html

https://www.bda.uk.com/resource/omega-3.html

https://www.vitalchoice.com/content/omega-3-facts-sources

https://nutritionfacts.org/topics/omega-3-fatty-acids/

About the Author