Zavod O

Javni sklad Republike Slovenije večkrat razpisuje sredstva za naložbe v obnovljive vire ogrevanja naših prostorov in s tem tudi večje energetske učinkovitosti stavb ali hiš.

V tem članku boste izvedeli kako lahko sami pridobite tudi do 25% povrnjenih sredstev v vaš ogrevalni sistem.

Subvencije Eko sklada so razpisana za naslednja področja (področja se lahko spreminjajo, zato spremljajte razpise):

  • Toplotne črpalke
  • Sončne celice
  • Kurilne naprave na lesno biomaso
  • Dalinjsko ogrevanje z obnovljivimi viri energije
  • Toplotna izolacija fasade starejših stavb
  • Toplotna izolacija strehe ali stropa
  • Prezračevanje z rekuperacijo
  • Nakup oz. gradnja varčnih hiš in objektov

Zavedati se morate, da razpis Eko sklada za subvencioniranje zgoraj omenjenih področij velja le za fizične osebe ter izvedbo projektov v stanovanjskih stavbah. Kar pomeni, da mora biti predračun izdan na fizično osebo. Vlogo vedno oddajte pred izvedbo naložbe!

Pomembno je tudi, da vgradnjo, prvi zagon naprave in servise le-teh opravljajo le registrirani izvajalci

Koraki za pridobitev sredstev

Da boste upravičeni do povrnitve deleža stroškov v obnovljive vire ogrevanja, morate slediti nekaj pomembnim korakom. V nasprotnem primeru bo vaša vloga neveljavna in izgubite lahko nekaj denarja.

Vlogo morate vložiti pred investicijo

Od vašega predračuna bo odvisno to, kakšna bo višina subvencije. Če se predračun naknadno poviša, to ne bo vplivalo na prvotno višino subvencije. Izpolniti morate obrazec, dodati fotografijo predhodnega stanja ter ponudbo in dokazilo o plačanem predračunu.

Eko sklad bo nato pregledal vašo vlogo in jo potrdil ali pa zavrnil. V primeru pomanjkljivo izpolnjene vloge imate 15 dni časa, da jo popravite in ponovno vložite. V primeru odobritve boste dobili pogodbo, ki jo morate izpolniti in vrniti.

Skrbno shranite tudi zaključno dokumentacijo, saj jo boste po izvedbi projekta morali predložiti. V primeru, da je le-ta ok, boste nepovratna sredstva dobili v roku tridesetih dni od prejema zahtevka.

Več o tem pa na straneh Eko sklada https://ekosklad.si/prebivalstvo

About the Author